Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
ul. Nowoursynowska 159
02-776 Warszawa
tel.: 22 59 360 70
e-mail: khzozp@sggw.edu.pl

Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego prowadzi szeroko zakrojoną działalność dydaktyczną i badawczą, koncentrując się na bezpieczeństwie żywności pochodzenia zwierzęcego. Nasze zajęcia obejmują wszystkie etapy produkcji żywności, od hodowli zwierząt po kontrolę jakości produktów finalnych. Działamy zgodnie z koncepcją „Jedno Zdrowie – One Health”, podkreślając związek między zdrowiem zwierząt, ludzi i środowiska.
Zakres naszej działalności dydaktycznej obejmuje:
• Higienę pasz
• Ochronę zdrowia zwierząt
• Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa
• Badanie i ocenę zwierząt łownych
• Higienę mleka
• Bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego
• Zagrożenia biologiczne w żywności
• Nadzór weterynaryjny i sanitarny w gospodarce żywnościowej
• Zoonozy
• Ochronę zdrowia publicznego w stanach zagrożeń
• Podstawy teorii prawa
• Weterynarię sądową
• Administrację weterynaryjną
• Historię weterynarii i deontologii.
Nasze laboratoria wyposażone są w nowoczesny sprzęt i prowadzą badania w następujących obszarach:
• Występowanie zagrożeń mikrobiologicznych w żywności pochodzenia zwierzęcego
• Alternatywne metody konserwacji żywności (wysokie ciśnienie hydrostatyczne
i promieniowanie jonizujące) i mikrobiologia prognostyczna
• Występowanie chorób zakaźnych u zwierząt gospodarskich i wolno żyjących: diagnostyka, transmisja międzygatunkowa i potencjał zoonotyczny
• Występowanie zagrożeń pasożytniczych w łańcuchu żywnościowym oraz zjawisko oporności pasożytów na leki
• Genomiczne podstawy regulacji produkcji mleka w aspekcie higieny mleka.
Oferujemy szkolenia specjalizacyjne dla lekarzy weterynarii w zakresie:
• Higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego (specjalizacja nr 15)
• Chorób zwierząt nieudomowionych (specjalizacja nr 10).
Kadra Katedry Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego to doświadczeni naukowcy i praktycy, którzy aktywnie uczestniczą w krajowych i międzynarodowych pracach badawczych. Działamy na rzecz zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego.