Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
ul. Nowoursynowska 159
02-776 Warszawa
tel.: 22 59 360 70
e-mail: khzozp@sggw.edu.pl
Katedra prowadzi działalność dydaktyczną w następujących przedmiotach odnoszących się do bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego, obejmujących wszystkie ogniwa łańcucha żywnościowego, zgodnie z koncepcją „Jedno Zdrowie – One Health” w odniesieniu do Ochrony Zdrowia Publicznego:
– Higiena Pasz
– Ochrona zdrowia zwierząt
– Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa
– Badanie i ocena zwierząt łownych
– Higiena mleka
– Bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego
– Zagrożenia biologiczne w żywności
– Nadzór weterynaryjny i sanitarny w gospodarce żywnościowej
– Zoonozy
– Ochrona zdrowia publicznego w stanach zagrożeń
– Podstawy teorii prawa
– Weterynaria sądowa
– Administracja weterynaryjna
– Historia weterynarii i deontologii
Laboratoria Katedry funkcjonują w wewnętrznym zintegrowanym programie „Laboratorium Diagnostyki Odzwierzęcych Czynników Ryzyka w Żywności Pochodzenia Zwierzęcego”. Obecnie prace badawcze są realizowane w 7 grupach tematycznych:
– Występowanie zagrożeń mikrobiologicznych w żywności pochodzenia zwierzęcego
– Zagrożenia mikrobiologiczne w miodzie (Clostridium botulinum, Clostridium perfringens)
– Alternatywne metody konserwacji żywności (wysokie ciśnienie hydrostatyczne
i promieniowanie jonizujące) i mikrobiologia prognostyczna
– Występowanie gruźlicy u zwierząt wolno żyjących i gospodarskich: transmisja międzygatunkowa i potencjał zoonotyczny
– Występowanie zagrożeń pasożytniczych w łańcuchu żywnościowym oraz zjawisko oporności pasożytów na leki
– Przeciwbakteryjne działanie nanomateriałów – higiena produkcji i bezpieczeństwo produktu (grafen, powłoki fotokatalityczne TiO2)
– Ocena ryzyka kontaminacji produktów i środowiska produkcyjnego żywności pochodzenia zwierzęcego alergenami – gluten.
– Genomiczne podstawy regulacji produkcji mleka w aspekcie higieny mleka
Aktywność naukowa i dydaktyczna Katedry Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego Instytutu Medycyny weterynaryjnej SGGW w Warszawie obejmuje wszystkie strategiczne dziedziny bioasekuracji łańcucha żywnościowego. Są to: Higiena pasz., Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa, Higiena zwierząt łownych, Bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego, Higiena mleka, Zoonozy, Ochrona zdrowia publicznego w stanach zagrożeń. Katedra prowadzi również dwa podyplomowe studia specjalizacyjne dla lekarzy weterynarii: „Higiena zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego”(Specjalizacja nr 15)
oraz „Choroby zwierząt nieudomowionych” (Specjalizacja nr 10), co ułatwia bezpośredni kontakt, wymianę doświadczeń ze specjalistami w dziedzinach niezwykle ważnych dla Weterynaryjnej Ochronie Zdrowia Publicznego. Podejmujemy również działania integrujące środowisko naukowe wokół problemów szeroko rozumianego bezpieczeństwa żywności.
Należy podkreślić, że obecnie Katedra dysponuje grupą już doświadczonych, młodych pracowników naukowych, specjalistów w zakresie nowoczesnej diagnostyki laboratoryjnej stosowanej w systemie zapewniania bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Kapitał ludzki jest naszą najcenniejszą wartością.