Katedra Nauk Morfologicznych
We współpracy z firmą HPT Innovation Sp. z o.o. i CBRTP S.A. prowadzone są badania nad opracowaniem kompozycji metaliczno-polimerowych oraz technologii wytwarzania włóknin warstwowych o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych i filtracyjnych dla produktów sanitarnych lub ochrony medycznej
Katedra Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej
Katedra wspólnie z partnerem biznesowym zrealizuje projekt AnReT – kompleksowe zarządzanie rozważnym stosowaniem przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczo weterynaryjnych (PPLW) w zrównoważonej produkcji stad indyków rzeźnych.
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
- Współpraca w ramach umowy partnerskiej z Zakładami Mięsnymi „Świderscy” w Kosowie Lackim na rzecz realizacji projektu „Opracowanie nowych wysokobiałkowych produktów na bazie mięsa wieprzowego wytwarzanych w sposób naturalny” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 (badania laboratoryjne – bakteriologiczne i molekularne (PCR) surowców i produktów w zakresie oceny czystości mikrobiologicznej, badania trwałości produktów poprzez przeprowadzanie testów obciążeniowych – challenge testy, modelowanie matematyczne – predykcyjne modele mikrobiologiczne, badania fizykochemiczne, ocena strawności in vitro) (2019-2021).
- Współpraca z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską „Piątnica” w tworzeniu programu poprawy komunikacji między producentem a konsumentem, niezbędnej dla wzmocnienia pozycji i poprawy zaufania do żywności pochodzenia zwierzęcego (na przykładzie mleka i produktów mlecznych)
w odniesieniu do problemu zmian klimatu i zmian trendów konsumpcyjnych (era produktów wegańskich, np. wzrost popularności napojów roślinnych). Programem dotyczy wielu interesariuszy (w tym organizacje społeczne)
i obejmuje informację i promocję żywności i konsumpcji w obliczu zmian klimatycznych (w obszarach tematycznych: żywność BIO / bezpieczeństwo żywności / zaufanie do żywności / promowanie roli inspekcji weterynaryjnej /tzw. „ugly food” – mniej atrakcyjnej żywności (np. mniej dodatków
w produktach mlecznych, prostsze opakowania – zmniejszony tzw. odcisk węglowy) /ograniczanie marnotrawienia żywności). Świadomy producent
i rolnik mogą wziąć udział w zmniejszaniu zmian środowiskowych
i promować zrównoważone rolnictwo, dostosowujące się do zmian klimatycznych. Ważne jest zarówno szkolenie i doradztwo w celu adaptacji produkcji mlecznej do zmieniających się warunków klimatycznych oraz poprawy bezpieczeństwa surowca i środowiska, jak również działania doradcze w zakładzie produkcyjnym w obszarze bezpieczeństwa żywności oraz modelowania produktów.
- Współpraca z firmami „JBB” oraz OSM „Piątnica” w zakresie prowadzenia zajęć praktycznych dla studentów polskich i obcojęzycznych (FVM)
w przedmiotach wykładanych w Katedrze Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego. Instytutu Medycyny weterynaryjnej SGGW
w Warszawie.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda