Współpraca
Katedra Nauk Morfologicznych
Brak współpracy
Katedra Nauk Fizjologicznych
Współpraca z dr Chrystal Paulos – Acting Associate Professor, Department of Microbiology and Immunology, Emory University School of Medicine and Director Translational Research for Cutaneous Malignancies, Winship Cancer Institute of Emory University, Atlanta, USA (dr hab. Kinga Majchrzak-Kuligowska)
Katedra Nauk Przedklinicznych
Współpraca z prof. Irmą Schabussovą z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu. W ramach tej współpracy realizowany jest projekt pt. „Mucyny Toxocara canis: rozpoznawanie, funkcja i właściwości immunomodulacyjne” (sygn.. PPN/BIL/2018/1/00135) w ramach programu wymiany bilateralnej pomiędzy Rzeczpospolitą Polską a Republiką Austrii finansowany przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej (2019-2021)
Katedra Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej
Katedra uczestniczy w projektach międzynarodowych:
– NETPOULSAFE Networking European poultry actors for enhancing the compliance of biosecurity measures for a sustainable production, Horyzont 2020, Program Ramowy UE
– BiodivERsA Eko-ewolucyjna dynamika zakażeń wirusowych dzikich i udomowionych zapylaczy pod presją zmian globalnych, Horyzont 2020, Program Ramowy UE
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
- Współpraca w ramach międzynarodowego zespołu badawczego, na podstawie umowy między Wydziałami Medycyny Weterynaryjnej w Warszawie (SGGW, Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego) i w Astanie (Kazachstan, S. Seifullin Kazakh Agro Technical University, Faculty of Veterinary Medicine and Technology of Animal Husbandry, Department of Veterinary Sanitation). Temat badań to „Zanieczyszcznia miodu pochodzącego z Republiki Kazachstanu przetrwalnikami Clostridium botulinum oraz inną mikroflorą beztlenową wytwarzającą przetrwalniki”. W wyniku współpracy
w czasopiśmie Toxins opublikowano artykuł: „Clostridium botulinum and Clostridium perfringens Occurrence in Kazakh Honey Samples” (2019).
Koordynator współpracy: dr Jan Wiśniewski.
- Współpraca z OSLOMet SIFO Consumption Research Norway (Oslo Metropolitam University) w tworzeniu „Informacyjnej platformy komunikacyjnej producenta i konsumenta na rzecz zaufania w obliczu zmian klimatycznych – FOOD of Cchange” (An innovative producer and consumer communication platform for trust in food of animal origin – FOOD of Cchange). Koordynator współpracy: dr J. Zarzyńska
- Od września 2019 dr Joanna Zarzyńska jest w gronie ekspertów- recenzentów projektów naukowych ( w 2019 roku był to konkurs PROMIS) finansowanych przez Science Fund of the Republic of Serbia (SF)
http://www.fondzanauku.gov.rs/
- Współpraca z firmą Chembio Diagnostic Systems, Inc., 3661 Horseblock Road, Medford, NY 11763, USA (prof. Konstantin Lyashchenko) w zakresie wprowadzenia nowoczesnych testów serologicznych (MAPIA oraz DPP) do diagnostyki gruźlicy bydlęcej u alpak i żubrów. W wyniku współpracy w czasopiśmie „Transboundary and Emerging Diseases” opublikowano artykuł: Transboundary tuberculosis: “Importation of alpacas infected with Mycobacterium bovis from the United Kingdom to Poland and potential for serodiagnostic assays in detecting tuberculin skin test false‐negative animals” (2020).
Koordynator współpracy: dr Anna Didkowska
- Współpraca z referencyjnymi ośrodkami naukowymi i światowej klasy specjalistami w dziedzinie gruźlicy – konsultacje dotyczące przyżyciowej diagnostyki gruźlicy bydlęcej u zwierząt wolno żyjących:
Prof. W. Ray Waters, National Animal Disease Center, Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture, 1920 Dayton Avenue, Ames, IA 50010, USA
Prof. Michele A. Miller – Department of Science and Innovation-National Research Foundation Centre of Excellence for Biomedical TB Research, South African Medical Research Council Centre for Tuberculosis Research, Division of Molecular Biology and Human Genetics, Faculty of Medicine and Health Sciences, Stellenbosch University, P.O. Box 241, Cape Town 8000, South Africa
W wyniku współpracy w czasopiśmie „Animals” ukazał się artykuł: „Biopsy and Tracheobronchial Aspirates as Additional Tools for the Diagnosis of Bovine Tuberculosis in Living European Bison (Bison bonasus)” (2020).
Koordynator współpracy; dr Anna Didkowska
- Współpraca z Department of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health, Swedish University of Agricultural Sciences , Uppsala (prof. Johan Höglund i dr Madeleine Moazzami) w zakresie higieny zwierząt rzeźnych
i mięsa oraz parazytologii weterynaryjnej. Współpraca opiera się na wymianach nauczycieli akademickich, krótkich pobytach badawczych i wspólnie prowadzonych badaniach naukowych. W wyniku współpracy w czasopiśmie International Journal of Parasitology: Parasites and Wildlife ukazał się artykuł: „Large lungworms (Nematoda: Dictyocaulidae) recovered from the European bison may represent a new nematode subspecies” (2020).
Koordynator współpracy dr hab. Anna Pyziel
- Wspólpraca z Bison Specialist Group (BSG), Section of European bison (Bison bonasus), International Union for Conservation of Nature (IUCN) w rozwoju metod monitoringu zdrowia żubrów.
Koordynator wspólpracy: prof. dr hab. Krzysztof Anusz
- Współpraca z Europejską Federacją Lekarzy Weterynarii (FVE – Federation of Veterinarians of Europe) w zakresie konsultowania i tworzenia projektów rozwiązań prawnych odnoszących się do zagadnień bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego oraz weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego na terenie UE w ramach programów „One Health”. Prace konsultacyjne
z udziałem prof. dr hab. Krzysztofa Anusza prowadzone są w ramach działań UEVH (Union of European Veterinary Hygenists), EASVO (European Association of State Veterinary Officers) oraz EVERI (European Associations of Veterinarians in the sector of Education, Research and Industry)
we współpracy z agendami UE. - Koordynatorzy współpracy: prof. dr hab. Krzysztof Anusz, dr Michał Tracz
Katedra Chorób Małych Zwierząt i Klinika
KCMZK współpracuje z The European School for Advanced Veterinary Studies (ESAVS) w zakresie kursów/szkoleń weterynaryjnych
Katedra Chorób Dużych Zwierząt i Klinika
Współpraca międzynarodowa (Katedry/ Zakładu)
Finlandia, Turku, Uniwersytetem w Turku,
Izrael, Jerozolima, Hebrew University of Jerusalem,
Niemcy, Giessen, University of Giessen
Niemcy, Berlin, Freie Universitaet Berlin,
Niemcy, Lipsk, Universität Leipzig,
Niemcy, Hanower, Ti.Ho.Hannover,
Austria, Wiedeń, Vet. Med. Universität Wien,
Belgia, Liege, University of Liege,
USA, San Francisco, Translational Research, Interventional Neuro Center University of California,
USA, Vet School, Davis, University of California,
USA, Pittsburgh, McGowan Institute for Regenerative Medicine, University of Pittsburgh,
Szwajcarka, Zurich, Universität Zürich,
Australia, Sydney, Mac-quarie University,
Japonia, Shizuoka-ken, University of Shizuoka.
Samodzielny Zakład Epidemiologii i Ekonomiki Weterynaryjnej
Brak danych
Współpraca z biznesem
Katedra Nauk Morfologicznych
We współpracy z firmą HPT Innovation Sp. z o.o. i CBRTP S.A. prowadzone są badania nad opracowaniem kompozycji metaliczno-polimerowych oraz technologii wytwarzania włóknin warstwowych o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych i filtracyjnych dla produktów sanitarnych lub ochrony medycznej
Katedra Nauk Fizjologicznych
Brak współpracy
Katedra Nauk Przedklinicznych
Brak współpracy
Katedra Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej
Katedra wspólnie z partnerem biznesowym zrealizuje projekt AnReT – kompleksowe zarządzanie rozważnym stosowaniem przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczo weterynaryjnych (PPLW) w zrównoważonej produkcji stad indyków rzeźnych.
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
- Współpraca w ramach umowy partnerskiej z Zakładami Mięsnymi „Świderscy” w Kosowie Lackim na rzecz realizacji projektu „Opracowanie nowych wysokobiałkowych produktów na bazie mięsa wieprzowego wytwarzanych w sposób naturalny” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 (badania laboratoryjne – bakteriologiczne i molekularne (PCR) surowców i produktów w zakresie oceny czystości mikrobiologicznej, badania trwałości produktów poprzez przeprowadzanie testów obciążeniowych – challenge testy, modelowanie matematyczne – predykcyjne modele mikrobiologiczne, badania fizykochemiczne, ocena strawności in vitro) (2019-2021).
- Współpraca z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską „Piątnica” w tworzeniu programu poprawy komunikacji między producentem a konsumentem, niezbędnej dla wzmocnienia pozycji i poprawy zaufania do żywności pochodzenia zwierzęcego (na przykładzie mleka i produktów mlecznych)
w odniesieniu do problemu zmian klimatu i zmian trendów konsumpcyjnych (era produktów wegańskich, np. wzrost popularności napojów roślinnych). Programem dotyczy wielu interesariuszy (w tym organizacje społeczne)
i obejmuje informację i promocję żywności i konsumpcji w obliczu zmian klimatycznych (w obszarach tematycznych: żywność BIO / bezpieczeństwo żywności / zaufanie do żywności / promowanie roli inspekcji weterynaryjnej /tzw. „ugly food” – mniej atrakcyjnej żywności (np. mniej dodatków
w produktach mlecznych, prostsze opakowania – zmniejszony tzw. odcisk węglowy) /ograniczanie marnotrawienia żywności). Świadomy producent
i rolnik mogą wziąć udział w zmniejszaniu zmian środowiskowych
i promować zrównoważone rolnictwo, dostosowujące się do zmian klimatycznych. Ważne jest zarówno szkolenie i doradztwo w celu adaptacji produkcji mlecznej do zmieniających się warunków klimatycznych oraz poprawy bezpieczeństwa surowca i środowiska, jak również działania doradcze w zakładzie produkcyjnym w obszarze bezpieczeństwa żywności oraz modelowania produktów.
- Współpraca z firmami „JBB” oraz OSM „Piątnica” w zakresie prowadzenia zajęć praktycznych dla studentów polskich i obcojęzycznych (FVM)
w przedmiotach wykładanych w Katedrze Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego. Instytutu Medycyny weterynaryjnej SGGW
w Warszawie.
Katedra Chorób Małych Zwierząt i Klinika
Brak współpracy
Katedra Chorób Dużych Zwierząt i Klinika
Brak współpracy
Samodzielny Zakład Epidemiologii i Ekonomiki Weterynaryjnej
Brak współpracy